Olen lukenut, etta Kiinassa Wikipedia ja Youtube ovat kiellettyja, tai ainakin on ollut aikoja, jolloin ne on valiaikaisesti kytketty pois paalta.

Miten on? Molemmat toimivat ainakin taalla Dunhuangissa. Todisteeksi video, jonka latasin asken youtubeen = ostamani Neptunuksen nakoinen pallo.

Googen kiinalainen kuvahaku on kuitenkin sensuroitu eli jos menet google.com, joka vaihtuu automaattisesti google.cn, josta kuvahaku, josta haku "tiananmen", niin ensimmaisten kuvien joukossa on vain natteja kuvia Pekingin Tiananmenin aukiolta. Jos menet google.fi:n kautta, ensimmaisten kuvien joukossa nakyvat vuoden 1989 protestit.

1779965.jpg

Wikipediasta viela. Kiinalaista wikipedian versiota ei ole, joten sikali sensuuri on totta. Englanninkielisessa versiossa Tiananmenin paaartikkeli nakyy, mutta se artikkeli, jossa kerrotaan 1989 mielenosoituksista, on poistettu (tulee viesti "sivua ei loydy" tms). Artikkelin voi kuitenkin lukea saksankielisen wikin puolelta. Paatelmani: Sensuuria Kiinassa on, mutta se on helppo kiertaa, jos osaa kielia.

Mita minuun tulee, netin kaytossa tulee hankaluuksia. Alla yritys menna gmailiin. Eteen tulee dialogi, jossa ohjeistus on kiinaksi. Kumpaa sina klikkaisit?

1779963.jpg

Nappaimisto on normaali lansimainen. Hmm. Kiinalaiset siis tarvitsevat joka tapauksessa kohtuullisen maaran ymmarrysta lansimaisesta merkistosta ja ajattelusta ennen kuin voivat aloittaa internetin kayton. (Lisays iltapaivalla: Kun katselee vieresta, niin kiinalaiset tosiaan hakkaavat merkkinsa tietokoneelle foneettisesti. Vasta viiveella ne muuttuvat naytolla kuvamerkeiksi. Miten saannosto yksityiskohtaisemmin menee, sekin minua kiinnostaisi, mutta jaakoon selvittely myohempaan.)

Yleisesti ottaen kiinalaiset pelaavat taalla nettikahvilassa eri peleja.

1779964.jpg

Tupakka kuluu ja ilman laatu on huono.

Briefly in English. Observations about internet and web usage in Dunhuang, China. In contrary to what I have read, Wikipedia and Youtube work. There's one video above as a proof (about a Neptunus-planet-like ball I bought). Censorship is in details: Chinese wiki is non-existent. English version works, but the article about 1989 massacre in Tiananmen square in Beijing is removed (though you can read the article from German wiki) and related photos have been removed from Google images (but you can see them by using Finnish Google images). Other kinds of problems arise when using web in China, for example, which button would you click when trying to start gmail? I general Chinese people play games in web cafe. Lots of tobacco used, the air quality is poor.